Uppsala kommun stödjer Tour of Uppsala och svensk damcykel

2018 arrangerade Upsala Cykelklubb första upplagan av Tour of Uppsala, Sveriges enda etapplopp för damer världselit. Därigenom skrevs ett nytt kapitel i Upsala Cykelklubbs långa historia som arrangörsklubb inom svensk cykelsport. Förra året deltog 16 damlag från hela världen, varav sex landslag. Inför årets tävlingar 6-8 maj ser vi ett ytterligare växande intresse för Tour of Uppsala från starka team som vill tävla i Sverige.

Upsala Cykelklubb har tecknat ett treårigt samarbetsavtal med Uppsala kommun som innebär ett ekonomiskt stöd med 100.000 kr per år.

– Tour of Uppsala är idag stort internationellt idrottsevenemang med deltagande proffscyklister från hela världen. Vi är mycket glada och stolta över att Uppsala kommun fattat beslut att stödja Upsala Cykelklubb. Samarbetsavtalet med Uppsala kommun ger en unik möjlighet att stärka jämställdheten inom cykelsporten och bidrar även till att cykel- och elitidrottstaden Uppsala uppmärksammas internationellt, säger Göran Mattsson, ordförande för Upsala Cykelklubb.

–Upsala Cykelklubb har skapat nya möjligheter för svensk damcykel att utvecklas på hög internationell nivå. Det är också viktigt för Uppsala som en jämställd idrottsstad, säger Maria Patel (S), ordförande i Idrott- och fritidsnämnden.

Tour of Uppsala ingår i Uppsala Cycling Race Week som arrangeras 6-10 maj 2020. De andra loppen är:

  • Scandinavian Race som arrangerats sedan 1909 och därmed är världens äldsta cykellopp.
  • Skandis GP som körs på en varvbana i Uppsalas historiska miljöer och räknas som ett av Europas tuffaste Grand Prix.

Nyheten om samarbetsavtalet har uppmärksammats i bland annat UNT och Aftonbladet.

Uppsala kommuns pressmeddelande om samarbetsavtalet.

För ytterligare kommentarer, välkommen att kontakta Göran Mattsson, ordförande Upsala Cykelklubb.070-575 36 03.  goranmattsson.uck@hotmail.com