Ungdom, Masters, Para och Kortdistans SM körs på Arlanda – intensivt arbete pågår för Linje elit & junior

Masters, para och ungdom kör SM på Arlanda – intensivt arbete pågår för Linje elit & junior

Den 14-15 augusti arrangeras linje-SM för masters- para- och ungdomsklasserna, samt SM kortdistans på Arlanda testtrack i stället för i centrala Uppsala som tänkt. Detta efter att länsstyrelsen avslagit Upsala CK:s ansökan att arrangera Landsvägs-SM i centrala Uppsala 14-15 augusti och 22-23 augusti.

Upsala CK arrangerar istället coronaanpassade mästerskap på Arlanda som inleds fredagen den 14 augusti med linje-SM för masterklasserna. Lördagen körs ungdoms-SM och para, samt SM kortdistans där även elit- och juniorklasserna kör.

Arlanda Test Track 2 är en inhängnad motorbana på 2,4 km i närheten av Arlanda flygplats. Banan bjuder in till actionladdade och utslagsgivande tävlingar för cyklisterna. Banan är beprövad och omtyckt i regionen för tävling och träning på cykel. Det krävdes inget tillstånd för att arrangera linjemästerskapen på Arlanda testtrack 2 som lyckligtvis även var obokad den 14-15 augusti. Göran Mattsson, tävlingsansvarig för Upsala CK, är nöjd att man kunde hitta en snabb lösning för masters-och ungdomsklasserna.
Vart och när elit- och juniorklasserna kan köra Landsvägs-SM är i nuläget inte spikat. Men både SCF och Upsala CK jobbar intensivt för en lösning.

– Arlanda är mer lättarbetat utifrån rådande omständigheter jämfört med att tävla i centrala Uppsala. Vi är glada över att kunna få till ett linje-SM under rådande omständigheter, säger Göran Mattsson.

Regeringens förbud mot sammankomster med över 50 personer kvarstår. Upsala CK har i dialog med Svenska Cykelförbundet beslutat att tillämpa först-till-kvarn-principen. Anmälningarna till SM-tävlingarna helgen den 14-15 augusti öppnar lördag den 1 augusti klockan 10.00 via sportstiming. Där kommer även den officiella inbjudan till tävlingarna läggas ut. De femtio första anmälda i respektive tävlingsklass är garanterade en startplats.

Ett PM med corona-anpassade riktlinjer kommer också läggas ut på sportstiming efter att ordinarie anmälningstid gått ut och arrangören vet hur många startande som anmälts till varje klass. Deltagarna ombeds ta del av den informationen nogsamt.

Då max 50 deltagare får befinna sig på tävlingsbanan samtidigt är det i nuläget inte fastslaget hur långa distanser de olika klasserna kommer. Men Göran Mattsson tror inte att någon klass kan köra mer än 25-30 varv på den 2,4 kilometer långa banan.

En direktlänk till sportstiming.

Länk till Svenska Cykelförbundet, Swecycling.