Summering av Skandisloppet Svenska Mästerskapen Landsväg Linje

Skandisloppet Svenska Mästerskapen Landsväg Linje
Upsala CK tackar alla deltagare, funktionärer , samarbetspartners och Tierp Arena för helgens SM-tävlingar. Resultatlistor och länkar till helgens videosändning finns nu på SM-sidan, klicka här. 

Under helgen genomfördes Skandisloppet Linje-SM vid Tierp Arena, som final på en annorlunda säsong för svensk cykelsport. Upsala Cykelklubb har tagit ett stort ansvar under säsongen och med kort varsel på Svenska Cykelförbundets uppdrag arrangerat SM i disciplinerna Master, Ungdom, Para och Kortdistans SM i augusti.

Under första oktoberhelgen avgjordes stora Linje-SM för, tillika var 112:e upplagan av Skandisloppet. Därmed behåller Upsala CK ledartröjan som arrangör av världens äldsta cykeltävling i oavbruten följd.

Senior SM
Herrarna körde 190 km på den 7,6 km långa varvbanan vid Tierp Arena. 5 cyklister attackerade på det 16:e av 25 varv och med endast 3 varv kvar satte proffscyklisten Kim Magnusson in en attack och fick med sig proffset Jacob Eriksson som till vardags kör för norska Team Coop. Linköpingscyklisterna från CK Hymer stod för en stark jakt med 6 cyklister som kämpade frenetiskt för att komma ikapp ledargruppen. Med bara en kilometer kvar skilde endast 10 sekunder till ledarduon men de lyckades inte kämpa ikapp ledarduon.

Kim Magnusson vann spurten före Jacob Eriksson. Kim Magnusson kör till vardags för det danska proffslaget Riwal Readyness. Det danska laget har firat flera segrar under senare år i Skandisloppet, därmed fortsatte även den segersviten.  Jacob Ericsson kunde vara nöjd med sitt silver och tog hem SM-tröjan i U23-klassen. Dessutom slog Jacob sin storebror Lucas som vann spurten i den jagande klungan och tog därmed tog hem bronsmedaljen. Lucas Ericsson som vann SM 2019 och även det stenhårda Skandis-GP som arrangerades vid Uppsala Slott senast 2019.

I damernas tävling stod Clara Lundmark från Norberg CK för en riktig kämpainsats med solokörning i princip från start och närmare 10 mil av totalt 114 km. Förväntningarna var höga på proffscyklisten Emilia Fahlin som inför dagen tagit bort gipset från en handskada som inträffade vid en tävling helt nyligen. Emilia körde offensivt under dagen och i slutspurten var Emilia i ledning. De sista 50 meterna tryckte Nathalie Eklund sina sista krafter och passerade Emilia någon meter före mållinjen.  Nathalie Eklund från Stockholm Cykelklubb började tävlingscykla för bara två års sedan och har ett förflutet som professionell yrkesdansare från Kungliga Svenska Balettskolan.

Junior SM
Edvin Lovidius från Södertälje cykelklubb stod för en mycket offensiv körning och vann en soloseger i juniorklassen, Edvin vann även kortdistans-SM som Upsala CK arrangerade i mitten av augusti på Arlanda Test Track och helt nyligen tog han en fin 6:e plats vid Europamästerskapen, sannerligen ett namn att lägga på minnet för framtiden. CK Bure tog hem silver och bronsmedaljerna genom David Larsson och Leo Jacobsson.

I damernas juniorklass vann Tuva Richter före lagkompisen Jennie Olsson. På tredje plats kom Kajsa Eneroth från HiQ Sports Club.

Mer Information
Frågor om tävlingsarrangemanget goranmattsson.uck@hotmail.com telefon 070-575 36 03 eller Johan Törnhage johan.tornhage@upsalack.se telefon 070-618 26 70.