Upsala Cykelklubb bildades 1906 och är den idag äldsta, ännu aktiva, cykelklubben i Sverige. Klubben var tidiga med att skola proffscyklister och genom åren har namn som Magnus Bäckstedt och Halle Janemar tävlat under UCK-flagg. I egenskap av tävlingsarrangör har UCK varit värd för såväl Svenska mästerskap som klassikern Postgirot Open och allra främst Skandisloppet. Skandisloppet är inte bara Sveriges, utan världens, äldsta cykeltävling som gått i en följd sedan starten 1909 och går idag under det modernare namnet Scandinavian Race in Uppsala.
1909 - idag
Skandisloppet genom tiderna
Då allt tog sin början 1909-1919
Ambitiösa ungdomar i styrelsen fattade år 1909 beslut om att en skandinavisk cykeltävling skulle äga rum i juli samma år med avsikt att cyklister från Skandinavien skulle bjudas in att delta. Dagen för tävlingen startade de 17 cyklisterna med fem minuters mellanrum för att ge sig ut på den 19 mil långa banan; det första Skandisloppet hade gått av stapeln.
Efter kriget rådde brist på cykelringar vilket ledde till ett mindre startfält än tidigare år. Slutstriden blev inte desto mindre rafflande då den ledande cyklisten, Sigge Lundberg, tvingades stanna för broöppning vid Flottsund och fick istället färdas i roddbåt över vattnet. Detta kom att kosta honom vinsten och segern gick, med en knapp minut, till konkurrenten Malm.
Skandisloppet blir Skandisloppet och dramatik 1920-1925
1920 var året då tävlingen officiellt gavs namnet Skandisloppet. Återigen blev det dramatik vid Flottsund, två av de tre cyklisterna i tättrion kolliderade och segrande Harry Stenkvist tog sig i mål som första cyklist, på en lånad damcykel. Några år senare infördes nya regler för att undvika att situationer likt denna skulle uppkomma, bland andra den så kallade 30-metersregeln, för att undvika kollisioner och samarbete cyklister emellan under tempoloppen.
Jubileum och vandringspokal 1938-1943
1938 var det dags för Skandisloppets 30-årsjublieum! Nytt för året var gemensam start för samtliga cyklister, vilket resulterade i klungspurt om segern. När Skandisloppet 1943 skulle köras för 35:e gången var det premiär för ett nytt pris, en vandringspokal som fick namnet Skandispokalen.
Succéår 1958-1963
1958 var det åter dags för jubileum, och denna gång var det ren succé. Till skillnad från tidigare år då tävlingen präglats av interna strider klubbarna emellan så blev det -58 aktiv och ärlig cykelåkning från alla inblandade. Vinsten gick till Ove Adamsson, en kämpe som lyckades vinna trots punktering under loppets slutskede. 1963 var ett framgångsrikt år för UCK, både i egenskap av tävlingsarrangör och klubb. Skandisloppet blev rosat av cykelförbundet och i klass B lyckades cyklister från UCK ta hem både seger och andra plats.
Damerna tar plats 1972-1978
1972 fick för första gången damer ställa upp i tävlingen och fyra olika klasser fanns att välja på. I klassen damseniorer sträckte sig tävlingen över 55 kilometer och där segrade Marja-Leena Huhtiniemi. I den 70:e upplagan av Skandisloppet 1978 deltog 510 cyklister vilket innebar att hela den svenska eliten var samlad.
Seger till UCK 1982-1993
1982 var det äntligen dags för en Uppsalacyklist att ta hem segern i elitklassen, Juha Narkiniemi vann och hade 30 sekunder tillgodo före närmaste man. Även 1993 såg det länge ut att bli UCK-seger men hemmacyklisten Anders Wickholm fick slutligen se sig besegrad av Klas Johansson från CK Ceres.
Susanne Ljungskog kliver in på scenen 1998-2003
I herrarnas Skandislopp 1998 gick segern till polske Miarcin Sapin och på damsidan segrade svenskan Susanne Ljungskog som senare kom att vinna både världsmästerskap och världscup. 2003 vann Fredric Ericsson, mer känd som MTB-cyklist än landsvägsåkare, framför Daniel Ericsson.
Tur i oturen 2006-2007
Halvvägs in på 10-talet drabbades cyklisterna i tävlingsklungan av otur när en parkerad bil blev orsaken till en krasch. Gladeligen drabbades ingen av de deltagande allvarligt och tävlingen kunde startas om. Året efter dominerades tävlingen av Team Cykelcity som körde för sin åkare Mattias Westling som tog hem segern framför UCK’s Jan Mattson.
Nutid 2007-2017
2007 var sista året innan Skandisloppet blev UCI-klassat och bytte namn till Scandinavian Race in Uppsala. Sedan dess har tävlingen nått ytterligare hög status och är ett av UCK’s flaggskepp i verksamheten.